Er det fine ord for tegneserier ”grafiske romaner”? Svaret er nej. Faktisk er der forskel på hvad der er en grafisk roman og hvad der er tegneserier. Du kan lære om forskellen i denne artikel.
Den primære forskel
Typisk er en grafisk roman længere og mere kompleks sammenlignet med tegneserier. Derudover fortæller en tegneserie typisk en historie henover flere forskellige udgivelser, mens en grafisk roman typisk foregår henover en eller maksimalt to bøger.
Andre forskelle på grafiske romaner og tegneserier
Typisk vil tegneserier være mere sjove sammenlignet med grafiske romaner, der har en tendens til at være mere seriøse. Derudover fokuserer tegneserier typisk på tegneseriefigurer i stedet for rigtige mennesker og i grafiske romaner lærer du typisk mere om personerne.
Mens du en tegneserie vil kunne se en ”tegning” af lyden, når der fx er et brag, vil lyden ikke være tegnet i de grafiske romaner. Groft sagt kan man også sige at tegneserier typisk er mere simple, mens grafiske romaner ofte er mere detaljerede.
Hvad er grafiske romaner?
Den første udfordring, når det kommer til grafiske romaner, er oversættelsen til engelsk. På engelsk kaldes det for ”graphic novels”, men på dansk bliver det til ”grafiske romaner”.
På dansk kan det endda defineres dybere til en længere tegneserie-fortælling med en historie, som hænger sammen som en roman.
Det er vigtigt at vide at en ”graphic novel” i den engelsksprogede verden også kan dække over den kunstneriske eller seriøse tegneserie og derfor er det normalt at der findes personer, der tror at en grafisk roman og en tegneserie er det samme.
Hvornår startede de grafiske romaner?
De grafiske romaner opstod, da den amerikanske kunstner Will Eisner udgav værket ”En kontrakt med Gud.” Esiner blev født i Brooklyn i 1917 og han udgav ”En kontrakt med Gud” i 1978. Den originale titel er ”A Contract with God” og værket blev oversat på Carlsen året efter udgivelsen, som altså var i 1979.
”En kontrakt med Gud” er en bog med fire forskellige historie om de fattige jødiske indbyggere i en bydel i New York. Som læser kan du læse historierne hver for sig, men du kan få mere ud af at læse dem i sammenhæng, da de mere eller mindre hænger sammen.
I ”En kontrakt med Gud” finder du ”A Contract with God”, ”The Street Singer”, ”The Super” og ”Cookalein”. Denne grafiske roman blev som sagt udgivet på Forlaget Carlsen i 1979 med titlen ”En kontrakt med Gud”. Senere blev den udgivet under titlen ”Et hus i Bronx”, da Bogfabrikken forlaget genudgav klassikeren i 1988.
Bliv klog på grafiske romaner
Hvis du gerne vil lære mere om grafiske romaner, kan du læse bogen ”grafiske romaner” af Hans-Christian Christiansen og Mimi Olsen. Her bliver dens format introduceret og du får de nødvendige analyseredskaber. Denne bog er især nyttig, hvis du er studerende, da bogens målgruppe er hhx, hf, stx, htx og eux.
Bogen fik endda en andenplads ved prisuddelingen for Undervisningsmiddelprisen tilbage i 2016. Derfor er den et ”must”, hvis du gerne vil lære mere om grafiske romaner.